Hatékonyabban a zenével? Ez lehetséges?!

Sokunk fülében ott a fülhallgató munka közben, nemcsak a telefonálás miatt, hanem azért, mert zenét hallgatunk (ha éppen nem ütközik a munkahelyi szabályzatba). A kollégáim már tudják, hogyha bedugom a fülem, onnantól én ,,elmentem Narniába”, vagyis teljes mértékben az adott feladatomra koncentrálok.

Lehet ez a szokás ösztönös, hiszen gondoljunk csak arra, hogy otthon akár házimunka végzés közben is szól kedvenc rádióadónk vagy Youtube lejátszási listánk, ugyanakkor a mai bejegyzésben szeretnék megosztani Veletek pár tippet annak érdekében, hogy miként használjátok a zenét hatékonyságotok, kreativitásotok növelése érdekében.

A ZENE ÉS A TELJESÍTMÉNY…

A zenének pszichológiája van. Számos kutatás született azzal kapcsolatban, hogy miként befolyásolhatja a hangulatot, a sportteljesítményt, a kreativitást, a problémamegoldó és a koncentrációs képességet.

Összességben az eredményekről elmondható, hogy  a munkáltatók több, mint 70%-a úgy tapasztalta, hogy jó hatással van a munkavállalók teljesítményére a zenehallgatás: produktívabbak, gyorsabban és pontosabban végzik el feladataikat.

Akkor megvan a konklúzió: zenét hallgatni (ha engedélyezett) érdemes, de mindegy, hogy milyen zenét és mikor?

Talán sejthető a válasz, ha tudatosabban akarjuk használni a zene erejét, akkor bizony egy kicsit utána kell néznünk annak, hogy bizonyos típusú zenék milyen tevékenységeket támogatnak leginkább. 

MILYEN ZENÉT VÁLASSZUNK AZ EGYES FELADATOKHOZ?

Ha elmélyült tanulásról vagy nagy koncentrációt igénylő (akár elemző jellegű) feladatról van szó, akkor érdemes halk, lágy zenét választani, ami vagy kevés szöveget tartalmaz vagy pedig számunkra ismeretlen nyelven szól.

Hadd mutassam meg  az egyik személyes kedvencemet:

https://www.youtube.com/embed/8Z5EjAmZS1o

Ez a háttérzene szólt mindkét szakdolgozatom megírása közben 🙂

Monoton, rutinból végzett vagy álmosító feladatokhoz érdemes ritmusosabb, több szöveget tartalmazó zenéket hozzárendelni. Ez az állítás fizikai tevékenységek esetében is igaz. Miért működik? Mert a nekünk tetsző zene szerotonint és dopamint szabadít fel az agyunkban, melyek hatására boldogabbnak, nyugodtabbnak érezzük magunkat, ezáltal jobban tudunk koncentrálni, javul a teljesítmény.

Ha döntést kell hoznunk, akkor érdemes egy kissé melankolikusabb dalokat hallgatni, mert ezek elősegítik az analitikus gondolkodást.

Abban az esetben, ha ötletelni szeretnénk valamin vagy újabb lehetőségeket feltárni egy adott területtel kapcsolatban, akkor a dinamikusabb, inspirálóbb zenéket érdemes számba venni.

NÉHÁNY TOVÁBBI TIPP ahhoz, hogy a zene ki tudja fejteni a megfelelő ,,hatást”

👉Legyünk óvatosak az újdonságokkal

Kutatások bizonyították, hogy a számunkra ismeretlen, de tetszésünket elnyerő zenék átmenetileg elvonják a figyelmünket az adott feladattól, így pont az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk. Tehát: a rádió, mint háttérzene nem biztos, hogy mindig serkenti a munkafolyamatot, érdemes lehet inkább saját lejátszási listával készülni.

👉A zavaró környezeti zajok ellen

A zene tulajdonképpen egy láthatatlan burkot is képezhet körülöttünk, különösen az egylégterű irodák esetében, vagy home office-nál. Ha otthonról dolgozol és meg kell írni egy beszámolót, érdemes lehet egy kis zenével, fülhallgatóval ,,elvonulnod Narniába” azért, hogy ne két napig ülj az adott feladaton, közben mindenfajta pótcselekvést végezve (a labdadobálás- pakolás- főzés- közösségi média tengelyen elhelyezhető tevékenységeket sorra véve).

TEHÁT,

elmondhatjuk, hogyha tudatosan választunk, akkor a zene nagyon szépen és szinte láthatatlanul keretezheti a feladatainkat. Segíthet abban, hogy bizonyos tevékenységek idejét meg tudjuk határozni (ennek a dalnak vagy lejátszási listának a végéig elvégzem az adott feladatot), segítségével befolyásolhatjuk hangulatunkat, így a fókuszálás is könnyebben megy majd. Ha életed rendszerezéséhez nincs még eszközöd, vagy lecserélnéd régi, unalmas határidőnaplódat, akkor nézz be Facebook- shopunkba, ahol egy igazán hasznos ,,munkaszervező asszisztenst” találsz.

https://www.facebook.com/uzletiiranytu/shop/?referral_code=page_shop_tab&preview=1

Tippjeink és egy kis idő ráfordítással fel tudunk készülni arra, hogy néhány listát összeállítsunk magunknak és használjuk, mikor a legnagyobb szükség van rá.